سینما‌ی جهان |

تولد سینما

سینما یکی از مهمترین قسمت‌های فرهنگ هر جامعه است که شکل‌گیری آن از فرانسه و طی یک اتفاق عجیب اغاز شد. اگر شما هم کنجکاو شده‌اید که بدانید این اتفاق چگونه رخ داد و از کجا شروع شد تا انتهای این مطالب همراه ما باشید تا پاسخ تک تک سوال های خود را بیابید. برادران لومیر به عنوان مخترعین سینما به دلیل تولید تصویر متحرک و پایه‌گذاری اولین نمایش عمومی در سالن نمایش سینما به شکل امروزی، اولین کسانی هستند که سینما را برای اولین بار به جهان معرفی کردند. برادران «لومیر» در 11 جولای 1895 با تولید تصویر متحرک و پایه‌گذاری اولین نمایش عمومی در سالن نمایش سینما به شکل امروزی، نام خود را در تاریخ به عنوان مخترعین سینما ثبت کردند. «آگوست و لئویس لومیر» در سال‌های 1862 و 1864 در شهر «بزانسون» فرانسه متولد شدند و در سال 1870 به قصد تحصیل در بزرگترین مدرسه فنی لیون سفر خود را در این شهر آغاز کردند.

آنتونی لومیر پدر این دو برادر شگفت انگیز صاحب یک کارخانه‌ عکاسی بود که لوئیس به عنوان فیزیکدان و آگوست به عنوان مدیر در آن مشغول به کار بودند. پس از بازنشستگی آقای انتونی لومیر، در سال 1892 آنها به تشویق پدر تصمیم گرفتند تا تغییری در کار خود دهند و شروع به ساخت تصاویر متحرک کردند. به همین ترتیب و طی آزمایش و خطا های بسیار در 13 فوریه 1895 دستگاه ابداعی خود را به نام «سینماتوگراف» ثبت کردند. «سینماتوگراف» دستگاهی بود که هم برای نمایش فیلم و همچنین برای تصویربرداری از آن استفاده می‌شد. همانطور که گفته شد، مشوق اصلی آنان در این راه پدر آن‌ها آنتوان لومیر بود که پسران خود را به ساختن دستگاهی یکپارچه برای ثبت و نمایش تصاویر متحرک تشویق کرد. آنتوان لومیر ایده ساخت این دستگاه خارق العاده را در سفری به پاریس و دیدن دستگاه کینتوسکوپ ساخته توماس ادیسون بدست آورده بود.جالب این آن است که پدر این دو مخترع بزرگ اصلاً به موفقیت ابتکار آنها ایمان نداشت و سرانجامی برای این کار نمیدید. اما همه چیز برخلاف تصور وی پیش رفت و امروزه سینما به یک عضو جدا نشدنی در فرهنگ هر جامعه ای تبدیل شده است.


در سال ۱۸۹۵ در گراند کافه واقع در بولوار کاپوسی شهر پاریس آن‌ها دستگاه اعجاب‌انگیز خود «سینماتوگراف» را به جهانیان عرضه کردند. مدت زمان هر فیلم حدود 50 ثانیه بود. این فیلم‏ها به مضامین ساده‏اى مى‏پرداختند از جمله رفت و آمد در یك خیابان، فروریختن یك دیوار، ورود قطارى به ایستگاه، سوپ خوردن یك بچه و خروج كارگرانى از كارخانه ‏ى لومیر. از آن‌ها چند فیلم کوتاه باقی‌مانده که نه تنها اولین فیلمهای سینمایی جهان بلکه اولین فیلم مستند و فیلم کمدی سینما نیز در میان آن‌ها یافت می‌شود. پس از کشف صنعت سینما در سال 1895 توسط لومیرها، پذیرش این صنعت در ایران خیلی سریع شکل گرفت، به طوری که 5 سال پس از این تاریخ یعنی در سال 1900میلادی وارد ایران شد و در ایران رواج گرفت و به عنوان یک وسیله یا ابزار موثر در اطلاع رسانی و آموزش و همچنین فراهم سازی یک تفریح آموزشی ارزان برای توده های مردم به شمار رفت.


برادران لومی یر، دو برادر به نام های اگوست و لویی در کارگاه عکاسی پدر خود در شهری در فرانسه، کار می کردند.هنگامی که دستگاه ادیسن در سال 1894 به اوج شهرت و توجه رسید، لویی به فکر ساختن دستگاهی افتاد تا با کینه توسکوپ رقابت کند. و سرانجام یک سال بعد از آن دستگاه سینماتوگراف به نام برادران لومی یر به ثبت رسید، که شامل یک دوربین و پروژکتور بود که به هم وصل شده بودند. اولین نمایشی که با سینماتوگراف پخش شد، برنامه ای به مدت 20 دقیقه بود. که شامل فیلم های کوتاهی با دوربین ثابت بود. نام اولین فیلم " خروج کارگران از کارخانه لومیر" بود. که نشان می داد صدها کارگر همراه با سگ و اسب از کارخانه بیرون می آیند. خیلی ها می گفتند برای این نمایش تمرین شده بود، چون هیچ کدام از کارگران به دوربین نگاه نمی انداختند. یکی دیگر از آن فیلم های کوتاه " انهدام دیوار" بود. که در آن دیواری تخریب می شد ولی به صورت معکوس برای مردم نشان داده می شد. که آن اولین فیلم دارای جلوه های ویژه بود. اولین فیلم کمدی، نمایش" خیس کردن باغبان" بود، که پسرکی بر روی شلنگ آب باغبان پا می گذارد و وقتی باغبان می بیند آب متوقف شده درون شلنگ را نگاه می کند و پسرک پای خود را بر می دارد و باغلان خیس می شود. در بین تماشاگران این فیلم، شخصی به نام ژرژ مه لیس حضور داشت که شعبده باز، کاریکاتوریست و تعمیرکار و مخترع بود. او تحت تأثیر این فیلم ها قرار گرفت و اولین سالن سینمایی خود را در سال 1896 افتتاح کرد.


خیلی از استادان سینما بر این باور بودند که برادران لومی یر و مه لیس، نشان دهنده ی تفاوت بین سینمای مستند و داستانی بودند. آن ها ضمن پیشرفت خود، افراد علاقمند را استخدام می کردند و به نقاط مختلف جهان می فرستادند تا فیلم بسازند. در این بین مه لیس در استودیو ماند و فیلم های شاهکاری مانند سفر به ماه(1902) و 20 هزار فرسنگ زیر دریا (1907) را که برداشت شده از داستان های ژول ورن بود از خود به جای گذاشت. یکی از شرکت های قدرتمند فیلم سازی استودیویی در نیویورک تاسیس کرد، که تولید کننده ی فیلم های صامت بود، و خیلی ها در آن جا مشغول به کار شدند مانند : مک سنت ستاره سینمای کمدی و چارلی چاپلین. یکی از کسانی که سینما را دگرگون کرد، دیوید وارک گریفیث بود که 450 فیلم ساخت که در آن ها دستور زبان سینما و قرارگرفتن دوربین را شکل داد.
چون بازیگری قوی بود توانست بازی های واقعی و جان داری از بازیگران خود بگیرد. اولین شاهکار سینمایی او، فیلمی مبتنی بر قصه های کتاب جودیت اهل بتولیا بود. که فیلمی چهار حلقه ای بود. اولین بازیگری که عنوان ستاره سینما را گرفت فلورنس لورنس مشهور به دختر بایوگراف بود. از ستاره های آن زمان نیز می توان به چارلی چاپلین، مری پیکفورد و داگلاس فربنکس اشاره کرد. این ستاره ها همراه با گریفیث در سال 1915 دور هم جمع شدند و" شرکت یونایتد آرتیستنز" را افتتاح کردند. این شرکت برای فیلم های خود فضای مخصوص نداشت و هر دفعه مکانی را اجاره می کرد و همچنین برای اکران فیلم های خود با صاحبان تماشاخانه ها یا سالن های نمایش قرار داد می بست.


فیلمی چند ثانیه‌ای از حرکت یک اسب در انگلستان، اولین تصویر متحرک تاریخ سینما، اگر از تصاویر متوالی ثبت شده در غارها طی هزاران سال پیش توسط انسان‌های نخستین بگذریم، اولین بار شخصی به نام «ادوارد مایبریج» در سال 1878 میلادی با حمایت مالی «للاند استانفورد»، سیاستمدار و مؤسس دانشگاه استنفورد، موفق به عکسبرداری پشت سر هم از اسبی به نام «سالی گاردنر» شد که بسیاری بر این عقیده‌اند که نطفه سینما در همان زمان بسته شد. دستگاه «کینتوسکوپ» با موفقیت در کل اروپا منتشر شد اما ادیسون هرگز این وسیله را خارج از آتلانتیک ثبت نکرد. این امر باعث شد تا از روی این دستگاه تقلیدهایی صورت گیرد که از آنجمله می‌توان به «پائول» مخترع انگلیسی اشاره کرد.


پائول عقیده بر نمایش تصاویر متحرک برای گروهی از تماشاچیان عمومی به جای بینندگان خاص را داشت، از این رو یک فیلم پروژکتور تولید کرد، اولین نمایش خودش را در 1885 انجام داد. حدودا همین موقع بود که دو برادر فرانسوی به نام‌های « آگوست و لوئی لومیر»، دستگاه «سینماتوگراف» را اختراع کردند، یک دستگاه قابل حمل که سه قطعه دوربین، چاپگر و پروژکتور را در کنار هم جا داده بود. ادیسون، پس از سال‌ها کار در زمینه عکاسی و ساخت فیلم‌های کوتاه، سرانجام اکتبر سال 1888، به طور رسمی اعلام کرد که به زودی استودیوی فیلمسازی خود را تاسیس خواهد کرد. او سرانجام در سال 1892 با همکاری «ویلیام کندی لوری»، معروف به «دبلیو کی.ال دیکسون»،عکاس و فیلمبردار آمریکایی، استودیوی فیلمسازی «بلک ماریا» را تاسیس کرد.